In samenwerking met Friso Bouwgroep en Energie Services West hebben wij voor de warmtecentrale van Vattenfall staalconstructies, trappen en hekwerken gerealiseerd. De warmtecentrale maakt onderdeel uit van de stadsverwarming Amsterdam. Het bijzondere ontwerp van het gebouw is door Pieters Bouwtechniek ontworpen en uitgewerkt.

contact-image

Leveringszekerheid voor de toekomst

De warmtecentrale is voorzien van 4 ketels met mogelijkheid voor een toekomstige 5e ketel. De ketels verzorgen het warme water dat in de Heat Accumulation Tank (HAT) onder druk met een temperatuur van 130 Celsius wordt opgeslagen. De HAT is een geïsoleerde stalen tank met een diameter van ruim 16 meter en een hoogte van circa 26 meter. 

Amsterdam is zich steeds meer aan het voorbereiden op een leven zonder aardgas. De koppeling tussen de Amsterdamse warmtenetten zorgt voor een robuuster en betrouwbaarder systeem waardoor de leveringszekerheid voor de toekomst gegarandeerd kan worden. De ambitie van Vattenfall is om fossielvrij te leven binnen één generatie. Daarbij gaat het ook over de levering van volledig CO² vrije warmte. Met de nieuwe warmtecentrale zijn hierin grote stappen gezet.

contact-image

De uitdaging

Kampstaal heeft voor Friso Bouwgroep de staalconstructie, gebouw gebonden trappen en bordessen gefabriceerd en voor Energie Services West de proces gebonden trappen, bordessen en leidingondersteuningen.

De uitdaging tijdens dit mooie project waren met name de schuin oplopende ronde vormen in combinatie met het hulpstaal voor de gevels. De warmtecentrale is in drie fases gemonteerd waarbij de laatste fase (circa 57 ton) op de begane grond is voorgemonteerd en in zijn geheel op het gebouw is gehesen.

In totaal is er circa 800 ton staal verwerkt voor de staalconstructie, bordestrappen en hekwerken. Op onze locatie in Meppel zijn de bordestrappen en hekwerken geproduceerd.

Gerelateerde projecten

Datacenter Switch, Diemen

Kampstaal
Utiliteitsbouw
10 maart 2023

Parkeergarage P3, Schiphol

Kampstaal
Utiliteitsbouw
5 februari 2024

Parkeergarage TU Delft, Delft

Kampstaal
Utiliteitsbouw
2 november 2020

Contact

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Kampstaal B.V. Distributieweg 10 8304 BJ Emmeloord KvK 39053026